Dünya'nın Kısa Tarihi - Andrew H. Knoll
Dünya'nın Kısa Tarihi - Andrew H. Knoll
Sadece ülkemiz değil tüm dünya artık o kadar sıcak ki bir ağacın gölgesine muhtaç durumdayız. Evet, TEK BİR AĞAÇ ve onun gölgesine…
Dünyaca ünlü jeolog Andrew H. Knoll’un yazdığı ve Düşbaz Kitaplar tarafından Türkçeye kazandırılan güzel bir kitap var: Dünya’nın Kısa Tarihi. Kitapta ellerimizle yıktığımız Dünya’nın 4,5 milyar yıllık tarihini ve üzerinde taşıdığı değerleri anlatılıyor. Okuduktan sonra yaşadığımız hayatın üzerine düşünülmesini sağlayan güzel eserlerden biri.
Dünya’mız milyarlarca yıl içinde ilmek ilmek dokudu kendisini ve bu sırada dönem dönem büyük değişimler yaşadı. Yaşadığı değişimler sayesinde, zaman içinde var olan canlıları dengede tutacak şekilde bu günlere geldi.
2,4 milyar yıl önce ise en büyük değişimlerden biri gerçekleşti. Siyanobakteri denilen canlılar fotosentez yaparak oksijen üretmeye başladı. Dünya atmosferinde oksijen birikti. Bu oksijen sayesinde sıcaklık azaldı ve canlı çeşitliliği de artmaya başladı.
Günümüze kadar yanardağ patlamaları, dev meteor çarpışmaları atmosferdeki karbondioksit seviyesini yükseltti. Bu yüzden küresel ısınma dönemleri gerçekleşti. Isınma dönemlerinden sonra ise Dünya kendini dengeleyerek küresel soğumalar ile buzul çağları gerçekleşti.
Yaklaşık 12 bin yıl önce ise gezegenimiz son buzul çağından çıktı. Ardından kendi doğal döngüsündeki sürecine devam edecekti. Taa ki insanlar sanayi devrimini yapana kadar! Gezegenimiz şimdi üzerinde dev bir fırın çalıştırıyormuşçasına hızla, aşırı bir şekilde ısınıyor ve değişiyor.
Dünya tarihinin gezegenimizin oluşumundan günümüze kadar olan sürecin tamamını detaylı ve açıklayıcı bir şekilde okuyuculara aktaran kitabın son bölümünde ise insana, insanlığın Dünya’ya yaptığı en büyük kötülüğü çarpıcı bir şekilde vurgulanıyor.
İnsanların fosil yakıtları kullanmaya başlaması ve giderek artan ihtiyaçların karşılanması küresel ısınmaya neden oldu. İnsan nüfusu arttıkça, yakılan fosil yakıtların hacmi de yükseldi ve ısınmanın hızı son yıllarda önemli ölçüde arttı.
Son olarak, şunu söyleyebilirim: Dünya’nın Kısa Tarihi gibi kitapları okuyarak, geçmişten, doğadan ve diğer canlıların yaşamından dersler çıkarıp davranışlarımızı değiştirmek için bir adım atabiliriz.
Hiç unutmadığım ve kendi içimde ara ara tekrarladığım bir söz vardır. “Doğa, yaşam demek ve yaşama saygı duymalıyız!” Bu son derece anlamlı sözü ise Türkiye İş Bankası Yayınları’ndan çıkan Hayvanların En Güzel Tarihi adlı kitapta okumuştum. Sözü içinizde tekrarladıkça ne kadar anlamlı olduğunu siz de fark edeceksiniz.
Arka Kapak Yazısı
“Dünyaca tanınan jeolog Andrew H. Knoll, gezegenimizin 4,6 milyar yıllık geçmişinin soyağacını çıkardığı; özenle hazırlanmış, kolay anlaşılan bir Dünya biyografisiyle okurlarının karşısına çıkıyor. Yirmi birinci yüzyılın iklim değişikliğini ana izleğine alan kitap, geçmişte nerede olduğumuza ve şu an nereye gittiğimize dair gerçekçi bir bakış sunuyor.” Neil Shubin, Chicago Üniversitesi öğretim görevlisi, paleontolog ve Your Inner Fish kitabının yazarı
“Yeryüzü’nün tarihini ustalıkla özetliyor… Muazzam bir el kitabı.” Kirkus Reviews
ANDREW H. KNOLL: Harvard Üniversitesi’nde Yerküre ve Gezegenbilim Bölümü’nde Doğa Tarihi alanında profesör olan Andrew H. Knoll, bugüne kadar Uluslararası Biyoloji Ödülü (International Prize for Biology) ile Ulusal Bilimler Akademisi Charles Doolittle Walcott ve Mary Clark Thompson Madalyaları’nın, Palentolog Topluluk Madalyası’nın (Paleontological Society Medal) ve Wollastan Londra Jeolojik Topluluğu Madalyası’nın (Wollaston Medal of the Geological Society of London) sahibi olmuştur. Knoll, yaklaşık iki yıl boyunca NASA tarafından Mars’a gönderilen uzay araçlarından rol aldığı ve Mars’ın yüzeyini ve jeolojisini tanımayı amaçlayan Mars Exploration Rover Mission’da görev almıştır.
Ayrıca Bilim alanında Phi Beta Kappa Kitap Ödülü’nü aldığı Life on a Young Planet [Genç Gezegende Yaşam] kitabının da yazarıdır.